maanantaina, kesäkuuta 06, 2005

Ihanat ystävyyskirjeet

”Onnea sinulle!
Sinua on lähestytty sinisellä miehellä. Mikä tarkoittaa, että olet hyvä ystävä. Sinulla on onnea seuraavan 2 vuoden aikana, jos lähetät tämän 8 henkilölle tai useammalle ja jos saat sen takaisin, tiedät, että olet hyvä ystävä. Sinun täytyy lähettää tämä 5 minuutissa tai onnesi rikkoutuu. Jos tämä on lähetetty sinulle, tarkoittaa se, että olet hyvä ystävä.
(See attached file: pallero.jpg)”

Kuulostaako tutulta? Useimmat ovat lukeneet tämän tai jonkin vastaavan ystävyyttä ylistävän ryhmäviestin omasta sähköpostistaan, mukana kehotus lähettää edelleen mahdollisimman monelle.

Useimmat eivät kuitenkaan ole sisäistäneet, että myös nämä ns. ystävyyskirjeet ovat todellakin tyypillisiä ketjukirjeitä, ja voidaan myös määritellä spammiksi. Niin ystävällisiä tai suloisia kuin monet näistä ”olet ystäväni” -jutuista ehkä ovatkin, ne toimivat käytännössä samoin kuin muutkin ketjukirjeet: ne heikentävät palvelinten toimivuutta massapostituksilla, tukkivat sähköpostilaatikoita, lähettävät tietokoneviruksia eteenpäin ja levittävät ihmisten osoitteita roskapostittajille – joka taas edelleen lisää verkon kuormitusta ja harmia. Lisäksi ne ärsyttävät ihmisiä, jotka eivät haluaisi osallistua ketjukirjeisiin, vaikka ne olisikin lähetetty ystävällisin ajatuksin. On vaikeaa pyytää kohteliaasti ystävää lopettamaan tällaisten viestien lähettäminen.

Ystävyyskirjeet ovatkin ehkä helpoin tapa muistaa ystäviään, mutta eivät välttämättä kaikkein vilpittömin. Todella läheisiä ja tärkeitä ystävyyssuhteita pidetään yllä suoraan, omin sanoin, ei lähettelemällä valmiiksi kirjoitettuja kirjeitä ja jonkun muun tekemiä liitejuttuja. Tämä saa ketjukirjeen tuntumaan hiukan pinnalliselta ja teeskentelevältä, vaikka tarkoitus olisikin hyvä.

Minusta vaikuttaa myös sangen oudolta, että miltei jokaisessa näistä ”rakkaalle ystävälle” osoitetuissa kirjeissä käsketään tekemään jotakin: yleensä juuri spammaamaan kyseisellä ketjukirjeellä kaikkia muita ystäviään ja lähettämään sama vielä takaisinkin. Ja jollet näin tee, niin mitä tapahtuu: Et olekaan oikea ystävä? Saat sadan vuoden onnettomuuden? Olet paha ihminen? Höpö höpö! Eihän tämä ole mitään ystävän puhetta.

Nämä syyllistävät ja pelottelevat väitteet on alunperinkin suunniteltu manipuloimaan meitä vastaanottajia: ne on muotoiltu herättämään tunne, että meidän on ”ihan pakko” lähettää ketjukirje kaikille jotka tunnemme – joko silkasta taikauskosta tai lieventääksemme syyllisyyttä siitä, ettemme pidä yhteyttä tarpeeksi. Miksi muutoin lähettäisit ystävillesi kirjeen, jonka (jo kolmatta kertaa) saadessasi irvistit itsekin ärtymyksestä?

Ketjukirjeen alkuperäisen kirjoittajan todelliset motiivit ovatkin yleensä kaikkea muuta kuin ystävälliset: joko hyödyntavoittelu tai kiusanteko – tai molemmat. Se on ikävä kyllä joillekin ihmisille vain hauskaa peliä. Ja vaikka jokin ketjukirje olisikin alkanut vilpittömin mielin, siitä pian tulee jotain aivan muuta, kun se leviää.

Suurin osa näistä jutuista on jo kiertänyt maapallon useampaan kertaan monella kielellä, ja ovat jo vuosia vanhoja. Ne vain eivät lakkaa kiertämästä, vaikka suurin osa vastaanottajista on jo saanut samat jutut moneen kertaan. Ei ole mitään, mihin se päättyisi – internet on loputon kehä.

***

Matkan varrella ihmiset liittävät näihin kirjeisiin omia lisäyksiään ja kaikenlaisia liitteitä – myös sellaisia, joissa on ikävä yllätys mukana.

Monet ketjukirjeet, myös ystävyyskirjeet, sisältävät virusliitteitä. Jotkin näistä mukavan ja ystävällisen tuntuisista viesteistä onkin suunniteltu nimenomaan levittämään viruksia.

Kukapa epäilisi avata liitettä, jonka on saanut omalta ystävältään, iloisen jutun kera? Usein kuitenkin käy niin, että ystäväsikin on ajatellut samoin: hän on avannut huvittavan liitteen ja lähettänyt sen eteenpäin, ennen kuin huomaa epäilläkään virusta. Siinä vaiheessa kun virus tulee ilmi, sama kirje on jo ehtinyt kymmenien tai satojen ihmisten sähköpostiin. Eipä siinä turhaan kehoteta toimimaan ”välittömästi, tai muuten!” Ihmisellä kun on tapana noudattaa yllättävää käskyä ajattelematta asiaa – ennen kuin jälkeenpäin.

Melkein jokainen ystävyysketjukirjeen saaja pitää lähettäjää vilpittömänä ystävänään, vaikka moni ei ole esim. nettituttaviaan koskaan edes tavannut – saati että tuntisi heidät oikealla nimellä. Myös kiusantekijät ovat muodostaneet itselleen jatkuvasti vaihtuvan ”nettiystäväpiirin”, joiden kautta näitä juttuja voi lähetellä. Hekin vaikuttavat varmasti oikein mukavilta.

***

Jos kuitenkin pidät kaikenlaisista ystävyyskirjeistä ja haluat vastaanottaa ja lähettää niitä eteenpäin, ja tiedät aivan varmasti että ystäväsi pitävät niistä myös, voit yksinkertaisilla kikoilla välttää tuottamasta haittaa itsellesi ja muille saman viestiketjun ihmisille.

Mikäli saamassasi ketjukirjeessä on mukana tullut liitetiedosto, lataa se ennen avaamista koneellesi ja skannaa se virusohjelmalla (ellet voi skannata sitä suoraan viestistä).

Älä avaa mitään liitteitä tarkistamatta ensin, ellet ole aivan varma, että sen on viestiin liittänyt ystäväsi omista tiedostoistaan (esim. lomakuva), tai tiedät, että sen on tehnyt jokin ehdottoman luotettava tuttu taho. Tällöinkin skannaus olisi hyvä ajatus – ystäväsi ei välttämättä tiedä koneellaan olevasta viruksesta.

Jos liität ketjukirjeen mukana saamasi liitetiedoston omaan viestiisi, muista liite-etiketti:

Ensinnäkin, vältä liian suuria liitteitä, jollet tiedä ystäväsi sähköpostin tilarajaa. Useimmat ilmaissähköpostit (Hotmail, Yahoo, Netti.fi, Luukku) antavat käyttäjille ainoastaan 1-2 Megatavua palvelintilaa. Monet liitteet ovat kooltaan satoja kilotavuja, ja saattavat tukkia koko postilaatikon. Tällöin ystävällesi lähetetyt muut postit käännytetään takaisin eikä hän voi vastaanottaa postia ennen kuin liitteesi on poistettu. Tällöin hän ei luultavasti ainakaan iloitse yllätyksestäsi.

Toisekseen, mainitse liitteestä aina tekstikentässä joitakin tietoja, etenkin
Kuka liitteen on tehnyt ja/tai liitteen alkuperä (jos et tiedä, kerro sekin)
Mitä liite sisältää (esim. valokuva, kuva/ääniesitys, taulukko, piirustus)
Liitteen tiedostonimi (esim. Kissani.jpg, Tarina.doc, Piirustus.gif)
Millä ohjelmalla sen voi avata

Jollei ystävälläsi ole sopivaa ohjelmaa, hänen täytyy saada tietää mitä hän tarvitsee liitteen avaamiseen. Tietokone ei välttämättä tiedä automaattisesti, millä ohjelmalla jokin tiedosto pitäisi avata (ellei kyseessä ole esim. txt-tiedosto, jonka avaamiseen riittää mikä tahansa tekstiohjelma).

Liitteestä kertominen viestissä on aina tärkeää, jotta vastaanottaja tietää, että liite on todella sinun lähettämäsi, eikä esim. viruksen saastuttaman koneen automaattisesti kaikkiin osoitteisiin lähettämä virusliite. Jos viestissä lukee vain mitäänsanomaton otsikko ja/tai tervehdys (Hi! Great stuff! Hei taas! tms.) ja sisältönä on vain jokin liite, tai vaihtoehtoisesti ihan tavallisessa viestissä on selittämätön liite, jonka mukanaolo ei tunnu oikein liittyvän mihinkään kirjeen asiaan, on syytä epäillä, että se on automaattisesti lähetetty virus. Kannattaa testata muullakin kuin uskolla.


Liite ei ole ainoa asia mistä voi koitua harmia. Jokainen osoite, jonka lähetät ketjukirjeen mukana (mukaan lukien omasi), saattaa päätyä roskapostittajalle.

Lähettäessäsi ryhmäviestiä et voi tietää etkä vaikuttaa siihen, mihin se matkallaan päätyy – tai millaisena. Luotatko jokaisen ystäväsi jokaiseen tuttavaan – ja heidän jokaiseen tuttavaansa – ja heidän jokaiseen tuttavaansa – ja niin edelleen? Roskapostia kannattaa edes yrittää välttää, eikä siihen vaadita juurikaan vaivaa.

Ennen lähettämistä, tarkista viesti ja poista kirjoituskentästä kaikki siihen siirtyneet edellisten vastaanottajien (esim. sinä) osoitteet ja muut tiedot.

He eivät varmasti ole pyytäneet tulla liitetyksi tähän osoitejonoon, joten olisi hyvä, jos et lähettäisi heidän tietojaan eteenpäin. Tässä toimii vastavuoroisuuden laki: miten haluaisit kohdeltavan omia tietojasi?

Internetiä kiertävät jatkuvasti monet ketjukirjeet, joiden viestin mukana roikkuvat kymmenien, ellei satojen, edellisten vastaanottajien osoitteet, nimet, ehkä jopa työpaikatkin. Ne ovat oikea aarre, kun ne sattuvat päätymään roskapostittajalle, nyysseihin (uutisryhmiin) tai jollekin keskustelupalstalle.

Vältä lähettämästä ryhmäsähköposteja joiden jokainen vastaanottaja ei tunne toisiaan.

Jos kuitenkin haluat joskus lähettää postia useammalle ihmiselle samalla kertaa, voit suojella ihmisten sähköpostiosoitteita näin:


1. Laita Vastaanottaja–riville (engl. To:) poikkeuksellisesti oma osoitteesi. Tällä rivillä on oltava jokin osoite, muutoin viesti ei lähde. Saamasi kopion voit jälkeenpäin poistaa.

2. Kirjoita kaikkien vastaanottajien osoitteet normaalirivin sijasta Piilokopio–riville (engl. Bcc:).
[Huom. Ei siis Kopio-riville (Bc:).]

Kun ystäväsi saavat joukkoviestisi piilokopiona, se on muutoin samanlainen, mutta osoitekentässä näkyykin vain lähettäjän (sinun) osoite. Kaikkien muiden osoitteet pysyvät piilossa eivätkä leviä eteenpäin.

Jos koet tämän ”vaivan” turhaksi, mieti tätä: Oletko kysynyt ystäviltäsi, haluavatko he sinun luovuttavan heidän sähköpostiosoitteensa avoimesti kaikille tuttavillesi – niillekin joita he eivät itse edes tunne? Mitä luulet, venyykö ystävyys? Yhtä hyvin voisit kerätä heiltä kiitoksia osoittamalla kuinka asiallisesti käsittelet heidän yksityisiä tietojaan.

Lopuksi: Muista, että valitsemasi vastaanottajat eivät välttämättä poista sinun osoitettasi edelleen lähetettävästä viestistä.

Jos haluat lähettää ketjukirjeitä, mutta et halua oman osoitteesi päätyvän minne sattuu, muistuta viestissä heitä poistamaan sinun osoitteesi.

Tätä ei kannata pitää itsestäänselvyytenä – useimmat lähettäjät eivät poista edellisiä osoitteita, olivatpa ne ystävien tai kenen tahansa. Varmuutta ei ole vaikka pyytäisitkin.

Kun viesti on lähetetty, olet luovuttanut tietosi eteenpäin – kuinka pitkälle ne päätyvät, riippuu jokaisesta vastaanottajasta. Toivottavasti luotat heihin.

4 kommenttia:

Nanne kirjoitti...

Todella hyvä kirjoitus. Itse lähetän lähes aina tuollaiset viestit kuvaamallasi tavalla, eli olen itse vastaanottajana.

Olen itse ajatellut aivan samaa, mutta silti vaan tulee välillä laitettua joitain viestejä eteenpäin...

Kirjoituksestasi oli kyllä se hyöty, että jatkossa mietin vielä tarkempaan... :)

Madia kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Itse en koskaan jatka saamiani ketjuviestejä, koska en halua rasittaa harvoja ystäviäni niillä. Minulla on yksi kaveri, joka lähettelee tällaisia viestejä jatkuvasti, joten olen antanut hänelle roskapostilaatikkoni osoitteen. Hän ei tosin tiedä tätä... En halua ketjukirjeitä varsinaiseen omaan osoitteeseeni, jota käytän normaalisti.

Asiasta viidenteen - miksi muuten sallit kommentoimisen vain bloggeriin kirjautuneille? Saisit paljon enemmän kommentteja, jos sallisit sen kaikille. Jos pelkäät roskapostia, voithan aina panna word verificationin päälle blogisi kommenttimäärityksistä.

Minna Wilhelmiina kirjoitti...

Nimetön kommentointi on kielletty tämän takia. Se on minusta kovin harmillista, mutta eräs entinen tuttavani on ottanut tavakseen häiriköidä blogissani nimettömänä asiattomuuksia viljellen, joten jouduin tekemään tämän ikävän ratkaisun. Pidän kuitenkin keskustelusta, joten olen laittanut sähköpostiosoitteeni tuonne ylös, jos joku haluaa viestiä minulle, vaikka Bloggerin tunnuksia ei löytyisi.

Oli mukavaa kun kävit, ja olen pahoillani, että vastaus kesti näin kauan. :) Tule toistekin.

Marlon T. Seppala kirjoitti...

I have no clue as to what you are writting about in your Blog. But I still felt compelled to write a comment because you Like nearly every style of Music I do.
Fun Thing this internet can be.